Papieren munt

Waarom geen papieren munt? Hoge productiekosten, fraude voorkomen en ecologie zijn argumenten om met BredaGeld volledig digitaal te gaan.

Waarom geen papieren ‘munt’ voor de Parel Breda, is een vraag die regelmatig gesteld wordt. We citeren mevrouw Franken in een bericht aan BredaGeld.

Wat een goed initiatief om te willen starten met met een Bredase munt. Wat ik echter mis is dat je niet kunt betalen met een papieren munt. Wat ik
begrijp kan het alleen maar digitaal. Dat is jammer want zo mis je veel Bredase inwoners.

Langzaam wordt ons geld digitaal ingevoerd en dat vind ik jammer. Met tastbaar geld is het anders betalen dan met een pasje of pinautomaat systeem . De transactie is zo veel persoonlijker.

Papieren munt

Joost Barendrecht legt het uit:

Ik snap je behoefte aan een papieren munt. Het probleem is echter dat het weer veel geld kost om die te maken en zo te maken dat er geen misbruik van
kan worden gemaakt. Bovendien is het onnodig om extra inkt, papier en transport te organiseren want dit is goed voor een ‘groene’ stad.

En we willen juist dat ons geldsysteem minder geld kost, zodat het geld helemaal ten goede komt aan waar het volgens ons voor bedoeld
is: als ruilmiddel voor het uitwisselen van wat we écht waardevol vinden.

Veiligheid digitaal betalen

Circuit Nederland – de landelijke organisatie die parallel geld mogelijk maakt – besteedt veel aandacht aan de veiligheid van digitale betalingen. Een heel belangrijk aspect nu papieren geld langzaam uit het betalingscircuit verdwijnt. Het ‘bancaire’ systeem dat door Circuit Nederland is ontwikkeld hoort tot de veiligste van de wereld.

Stadspas

Mits de gemeente Breda dit initiatief gaat ondersteunen, is het pasje van BredaGeld  ook bruikbaar als BredaPas waarmee Bredanaars kortingen kunnen krijgen. Een multifunctioneel en veilig systeem dus, dat zorgt voor meer lokale samenwerking en lokale verbondenheid.

En de extra kers op de taart is dat een community als Breda met een eigen Bredase Munt, sterker en veerkrachtiger is als er weer moeilijke tijden aankomen.

Heb jij ook een vraag?

Stuur je vraag naar redactie@bredageld.nl