BredaGeld, koppeling aan de euro

De koppeling van de Bredase Munt met de euro is er in het begin, maar zal bij veel gebruik van de Bredase munt vanzelf los worden gelaten.

Waarom is de Bredase munt gekoppeld aan de euro. Dat is een goede vraag, die we vaker gesteld krijgen. Initiatiefnemer Joost Barendrecht legt het uit. 

Gevoel voor waarde

Barendrecht: “Het is zo dat bij de start de Bredase munt gekoppeld is aan de euro. Dat is ook nodig, omdat gebruikers moeten weten welke waarde de Bredase munt vertegenwoordigd. Vergelijk het met de introductie van de euro, ook toen rekende ieder in het begin elke bedrag om naar guldens om gevoel te krijgen voor de waarde.

Korting

Als de Bredase munt straks in veel Bredase bedrijven besteed kan worden, dan kan het zijn dat winkeliers bijvoorbeeld korting gaan geven als iemand in Bredaas geld betaalt. Dan wordt de munt dus lokaal meer waard dan de euro, want je kan dan met 1 Bredase munt meer kopen dan met 1 euro.

Inwisselbaar

De mogelijkheid bestaat dan nog steeds om hem terug te wisselen in euro’s, maar mensen zullen dat dan niet gaan doen, want met een euro kunnen ze minder kopen dan met de Bredase munt. Dus hoe meer de Bredase munt gebruikt gaat worden hoe meer hij zijn eigen waarde gaat krijgen en hoe minder noodzakelijk het wordt hem nog te kunnen inwisselen voor euro’s.

Inflatie proof

Als je dan door inflatie met een euro minder te besteden hebt kan je nog altijd terugvallen op de Bredase munt.

Kortom: de koppeling is er in het begin, maar zal bij veel gebruik van de Bredase munt vanzelf los worden gelaten.